Dødelig pestsykdom truer norske grisebesetninger
I Kina ble nylig 200 000 griser slaktet ned for å stanse spredningen av den alvorlige smittsomme dyresykdommen. -Dette er en dyresykdom som vi er svært bekymret for at skal komme til Norge. Foreløpig så ser vi at den sprer seg sakte men sikkert fra Baltikum, og den har blitt oppdaget så langt vest som Belgia, sier Anne Marie Jahr, seksjonssjef for dyrehelse i Mattilsynet.
Dersom smitten først etablerer seg i Norge, vil det trolig ikke være mulig å bli kvitt den, og kostnadene vil bli store. En av de potensielle konsekvensene er at det kan bli mangel på svinekjøtt.
Sykdommen er dødelig for griser, og det finnes ingen behandling eller vaksine. Den sprer seg svært hurtig mellom gårder når den først har etablert seg. Sykdommen er ikke farlig for mennesker.
Ikke ta med kjøtt fra Øst-Europa
-Vi har innført en rekke tiltak som skal redusere risikoen for at smitten skal komme hit, men vi er avhengige av at folk hjelper oss. Mat fra land med sykdommen kan inneholde smitten, derfor er det svært viktig at vi ikke kaster matavfall i naturen. Matrester tiltrekker seg ville dyr som villsvin, og dersom de blir smittet, kan de spre viruset til svinebesetninger, sier Jahr.
-Vi ber også folk som drar på ferie til Øst-Europa om å ikke ta med seg kjøtt hjem, eller besøke svinegårder i perioden rett etter at de kommer hjem. Dette viruset er ganske hardført og kan overleve i jord eller matvarer ganske lenge, sier Anne Marie Jahr.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Disse oppdretterne kan forvente tilsyn av Mattilsynet i 20257.1.2025 09:42:39 CET | Pressemelding
Listen over hvem som bør gjøre seg klar til en systemrevisjon i det kommende året er klar. - Vi mener at forbedring på systemnivå betyr forbedring for flest mulig dyr, sier direktør Bård Skjelstad i Mattilsynet.
Opphever restriksjoner etter utbrudd av fugleinfluensa i Trøndelag20.12.2024 09:51:24 CET | Pressemelding
I midten av november ble det påvist fugleinfluensa i et hobbyfuglehold i Frøya kommune. Det er ikke påvist flere tilfeller av smitte hos tamme fugler, og Mattilsynet opphever derfor restriksjonene i området fra og med 20. desember. Det er fortsatt viktig med godt smittevern.
Større åpenhet, lite læring19.12.2024 13:56:40 CET | Pressemelding
Dette er Mattilsynets viktigste oppsummering etter ett år med systemrevisjoner av noen av de største oppdretterne i Norge.
Lite uønskede stoffer i grønnsaker12.12.2024 14:27:57 CET | Pressemelding
Mattilsynet har undersøkt innholdet av tungmetaller, PFAS, næringsstoffer, nitrat og nitritt i grønnsaker. Det ble gjort få funn av uønskede stoffer.
Ikke gi dyr i julegave12.12.2024 13:17:46 CET | Pressemelding
Å bli dyreeier er en stor beslutning, og det er viktig å tenke godt gjennom hva det innebærer å ta på seg ansvaret for et dyr. Derfor bør man ikke gi dyr i gave.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom